Zo'n 300 jaar (1706) geleden werd dit dorpje, met uitzondering van het kerkje Santa Ana en het kasteel van San Miguel, kompleet van de kaart geveegd tijdens een uitbarsting van een zijkrater (Trevijo) van de vulkaan Teide. Om dit te herinneren werd er recent een obelisk onthuld in het stadsparkje van dit kustdorp.

 Garachico was destijds de belangrijkste economische haven van Tenerife. Naast wijn en suiker, werden talrijke producten in- en uitgevoerd naar overzeese gebieden in Europa en Amerika. Vandaag is Garachico een vredig dorpje dat vooral historische rust uitstraalt. De fraaie gebouwen zijn staaltjes van vakmanschap. Vooral de balkons zijn echte pareltjes van houtsnijkunst.

De meeste toeristen stoppen hier niet eens. Jammer! Maar misschien komt dit doordat de hoofdweg van het noorden van Tenerife langsheen de zee loopt in Garachico. Behalve het soms drukke doorgaand verkeer, wordt hier ook vaak naar parkeerplaatsen gezocht, want in de rotsen aan zee is het openbaar zwembad met bijhorende zonneterrassen te vinden. Van hieruit kan men ook in zee gaan zwemmen, maar enige voorzichtigheid is hier wel geboden. De ingang tot deze zwembaden is te vinden vlakbij het kasteel. In dit kasteel kan men naar een kleine tentoonstelling over Garachico, schelpen, vissen en gesteenten gaan zien.

Garachico is genieten van pleintjes, mooie huizen en gebouwen, typische eethuisjes en her en der ambachtsmensen die er aan het werk zijn. Er zijn ook nog twee kloosters, dit van San Francisco en Santo Domingo in Garachico. De mooiste beelden van Garachico op zich, die als een grote steen in de oceaan ligt, kan men maken vanop de weg van Garachico naar El Tangue.
Garachico gezien vanuit de hoogte op de weg El Tangue - Garachico. Even uitblazen in een parkje van Garachico. Statige gebouwen zijn nooit ver weg. Een keramiekbewerkster aan de slag. Mooie souveniers voor geen geld. Vanop de kustweg heeft men geen idee van de mooie gebouwen in Garachico. Het kasteeltje van Garachico vlak aan zee.Medische hulp nodig in Zuid Tenerife, bel dokter Ignace Brouns. Ziek! En doktershulp nodig tijdens uw vakantie op Tenerife. TIP: vraag om een Nederlandstalige dokter!! Meestal roept de receptie van uw hotel er een lokale dokter bij waarmee communiceren soms stroef verloopt. Vandaar deze suggestie om Doctor Ignace Brouns te laten oproepen. Wil de receptie daar niet op in gaan, dan belt u Dr. Brouns vanop uw GSM / mobieltje (tegen lokaal tarief).
Tel. 922-79.06.37, GSM 609-070.005.
Of vraag een taxi u te brengen, na afspraak, naar:
Apartamentos Andorra 029 - Playa de las Americas
das tussen hotel Vulcano en hotel Andorra.
Een bezoek kost ▒ 50 Euro. Deze kosten worden grotendeels terugbetaald door uw ziekenfonds maar een reisverzekering is een MUST. Dus sluit er zeker een af voor op reis te vertrekken. Een apotheek heet op Tenerife een Farmacia, en daarvan zijn er voldoende. Indien de medicatie dringend vereist is, maak dan gebruik van een taxi om u naar de farmacia van wacht (farmacia de guardia) te brengen.
Medische hulp in Tenerife.Juridische informatie