REISGIDS TENERIFE - UITSTAP WESTKUST & NOORDWESTEN
meer info over de steden is te vinden op www.tenerife-reisgids.be
Type : daguitstap.
Plaatsen : Guía de Isora, Santiago del Teide, Icod de los Viños, Garachico, Buenavista (punta de Teno), Masca, Los Gigantes, Puerto Santigo en Armenime.
Inhoud : Vanuit het zuiden een ontspannende rit langsheen de westkust tot in het noorden van het eiland. We keren terug langsheen het noordwesten wat zeer indrukwekkend is. De route brengt u vooral door zeer mooie natuurgebieden.
Start: Vanuit het zuiden (Las Galletas, Los Cristianos, Playa de la Americas, Torviscas Playa, Playa fañabê, Adeje) de Autopista del Sur nemen richting noorden (Adeje, Isora). De andere richting dan deze naar Santa Cruz.
Vanuit Noorden (Puerto de la Cruz, Santa Cruz) de autopista del norte volgen tot vlak Icod de los Viños.
CHIO Vanuit het zuiden rijdt men tot net voorbij Adeje. Hier kan men rechtdoor naar Isora. De weg blijft hoog boven de kust zodat men mooi uitzicht krijgt op de westkust en het buureiland La Gomera. Bij het binnenrijden van Isora ligt links het kerkhof, een bzoekje waard. Rij de straat tegenover het kerkhof in. Zo kom je aan het kerkje. Merk ook de vele bovengrondse waterpijpleidingen op. Heel bizar. Tot in Chio deze weg blijven volgen. In Chio kan men rechts naar de Teide (één van de 3 wegen naar de top). Op hetzelfde punt kan men ook naar Santiago del Teide. In plaats van rechtdoor te rijden neem deze recent aangelegde weg. Deze nieuwe weg brengt je nog hoger op de flank van de Teide en loopt dwars door lavavelden. Neem hier en daar eens de tijd om te genieten van het uitzicht.
SANTIAGO DEL TEIDE

Uiteindelijk komt men terug op de weg die men verlaten heeft in Chio. Neem rechtsaf naar Santiago. Aan het kerkje rijdt men rechtdoor naar Icod / El Tanque. Men kan ook van hieruit naar Masca. In feite kan men hier de rondrit juist omgekeerd afrijden en starten via Masca. Santiago del Teide is een typisch dorpje waar niet veel te beleven valt. Het mooie witgekalkte kerkje is zowat de enige bezienswaardigheid.
ICOD Vanaf Santiago slingert de weg net naast het Teno gebergte naar het noorden. Men krijgt hier vooral mooi uitzicht op de Teide. Vooral als de berg besneeuwd is is het prachtig om zien. Volg de weg tot het eerste kruispunt (waar maar 1 huis staat) en sla hier rechts af naar Los Llanos en vervolg de weg via La Montañeta en La Vega. Rij naar Icod en volg de pijltjes 'Drago'. Dit is de weg naar de drakenbloedboom die duizenden jaren oud zou zijn. Men wordt naar een speciale parking gebracht. De weg tussen Los Llanos en Icod is zeer bebost maar af en toe zie men de noorderkust en de Teide opdoemen tussen de vele bomen. In La Vega zal men dalen naar de kust wat zeer mooi uitzicht geeft op de Orotava vallei en het noorden van Tenerife. Men kan naar Icod via 2 wegen. Het maakt niet uit dewelke men neemt. Icod heeft een zeer mooi gebouwenpatrimonium. Vele huizen bezitten zeer mooie balkons en dito gevels. Met het treintje wordt men tot het park gebracht waar de drakenbloedboom staat. Vanuit het park kan men een souvenirwinkel binnenstappen die de moeite is omdat men er kan proeven van zeer lekker geitenkaas en de lokale sausen van het eiland. Ook het kerkje is zeer mooi om te bezoeken binnenin. Rondom het kerkje kan men heel wat bodega's aantreffen waar men locale wijnen kan proeven.
GARACHICO Verlaat Icod en rij langsheen de kust naar het volgende dorpje. Dit is Garachico. Probeer te parkeren langsheen het water. Lukt dit niet waag uw kans in het dorpje zelf. Tussen de kustweg en de zee kan men de zeezwembaden vinden en het kleine kasteeltje. Maar het mooiste is in het dorpje te zien. Vele mooie gebouwen en huizen verraden de rijkdom van weleer. Hier en daar zijn ambachtslui aan het werk in hun atelier.
PUNTA DE TENO Vervolg de weg in dezelfde richting tot Buenavista. Hier kan ofwel eerst het noordwesten rondrijden tot de vuurtoren (± 20 km) ofwel meteen naar Masca rijden. Wie doorrijdt naar Punta de Teno moet langs dezelfde weg terugkomen. De rit naar Punta de Teno is adembenemend maar niet zonder risico. De weg kronkelt langs de flank van het Teno gebergte tot men 9 km verder aan de vuurtoren komt. Van hieruit heeft men alweer een prachtig uitzicht op de kliffen. Op het begin van deze weg staan gevaarsborden die waarschuwen voor vallende rotsenblokken bij winderig weer. De beslissing is aan u maar ik rij er steevast door. Het is te mooi om niet te bezoeken. 
MASCA Vanuit Buenavista rijdt men richting Masca. De weg klimt hier door het Teno gebergte naar Masca, ooit een piratenschuiloord.

Vanaf de rotonde in Masca rijdt men door in dezelfde richting. Hier klimt de weg stijl zo'n 800 meter hoger. Hou ik gedachte dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer. Best in de haarspeldbochten eens toeteren. Helemaal boven gekomen staat daar meestal een rijdende drankbar. Die man heeft heel lekkere sinaasappelsap. Opnieuw wordt men hier getrakteerd op een mooi uitzicht op Masca, het Teno gebergte en La Gomera. 

Vanaf hier moet men een paar kilometer dalen tot in Santiago del Teide. Neem rechts af naar Isora of Tamaimo. In plaats van dezelfde weg te nemen zoals in het heenkomen rijdt men rechtdoor naar Tamaimo. Bij het binnenkomen van dit dorp heeft men links een bodega waar men gratis wijn en kaas kan proeven. Wat verder kan men rechts naar Los Gigantes / Puerto Santiago. Volg deze weg tot Los Gigantes.

Op deze weg zal men onderandere een rots voorbijrijden die in sleuven is uitgegraven. Dit is het resultaat van het onttrekken van Picon, lavagesteente gebruikt voor allerlei doeleinden zoals isolatiemateriaal of als bodembedekker om het vocht in de grond te houden en niet te snel te laten verdampen. Eenmaal boven gekomen kromt men het noordwesten punt. Aan deze parador moet men zeker halt houden. Vanaf hier heeft men een totaal ander uitzicht. De weg tot Masca brengt nog tientallen mooie uitzichten.
In Masca aangekomen parkeert men aan de rotonde. Masca moet men te voet bezoeken en is af te raden voor wie slecht te been of kortademig is. Het is er nogal stijl maar wel zeer pittoresk. Voor het pleintje voor het kerkje en de weg naar het laagste gedeelte zijn mooi. Geniet bij Chez Arlette van een drankje van op haar terras met een van de mooiste uitzichten van Tenerife.

 

 

LOS GIGANTES

30 min.

Neem de afslag naar Los Gigantes. Zo'n 500 meter verder probeert men te parkeren.

Rij verder in dezelfde richting. Men passeert Playa de la Arena en wat verder de dorpjes Alcala en San Juan.

Van hieruit heeft men een mooi uitzicht op de kliffen van het Teno gebergte. Aan de voet ligt het Los Gigantes gekleefd aan de wand van het gebergte. Ofwel kan men van hieruit naar het haventje (zeer lastig vanwege het grote hoogteverschil) ofwel kan men gewoon doorrijden.
ARMENIME Uiteindelijk zal men Armenime bereiken. Net bij het binnenrijden is links het Pearl Center gelegen. In dit dorpjes is niets behalve het Tenerife Pearl Center. Dit is een verzameling van juwelen vervaardigd uit parels. Men komt er ook alles te weten over de parelcultuur. Echt of nep, ik laat het oordeel aan jullie over.
EINDE Rij verder in dezelfde richting tot het kruispunt waar men rechts naar Playa, links naar Isora kan. Wie uit het zuiden komt moet naar Playa. Zij die in het noorden gestart zijn gaan naar Isora en vervolgen de uitleg bovenaan de pagina.