REISGIDS TENERIFE - UITSTAP OOSTKUST
meer info over de steden is te vinden op www.tenerife-reisgids.be
Type : 1/2 daguitstap.
Plaatsen : Candelaria, Güimar, Fasnia, Poris de Abona, Abades, El Mèdano, Los Abrigos.
Inhoud : Vanuit het zuiden een ontspannende rit langsheen de oostkust. De Autopista del Sur loopt dicht, op momenten naast de Atlantische Oceaan wat mooie zichten oplevert. Vanuit het noorden rijdt men eerst een stuk langs zee waarbij men achter zich mooi zicht krijgt op de Orotava vallei. Dan moet men een stukje door meer bebouwd gebied om dan eveneens op de Autopista del Sur te komen. Hoofdzakelijk levert deze uitstap veel natuurbeelden op. In enige culturele waarde bevindt zich in Candelaria en Güimar.
Start: Vanuit het zuiden (Las Galletas, Los Cristianos, Playa de la Americas, Torviscas Playa, Playa fañabê, Adeje) de Autopista del Sur nemen tot in Candelaria. (Volg Santa Cruz)
Vanuit Noorden (Puerto de la Cruz, Santa Cruz) de autopista del norte volgen tot vlak voor Santa Cruz, daar ter hoogte van het centro commercial de Connexion Autopista del Sur nemen. Daarna volg Los Cristianos en neem de afslag Candelaria.
CANDELARIA

60 min.
Rij het dorpje binnen. Net voorbij het benzinestation houdt men rechts aan zodat men parallel van de snelweg rijdt. Volg vanaf hier de bewegwijzering naar de Kathedraal. Rij tot op het plein voor de kathedraal. Men kan hier vrij parkeren. Op zeker moment komt men achter de kathedraal terecht (ter hoogte politiebureau) vanwaar men een mooi zicht krijgt op Candelaria en de massieven van het Mercedes en Anaga gebergte.
Bezoek de kathedraal met het mooie beeld van de Virgin Negro. Wandel langsheen de kustlijn en bewonder de grote bronzen beelden van de oude Guanche koningen. Loop het dorpje door tot aan de grote parking aan zee en ga daar een soort dam / golfbreker op. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de kathedraal met het gebergte van Teide als decor en de zee als voorgrond.
GÜIMAR

60 min.
Verlaat Candelaria en neem de Autopista richting Los Cristianos, neem de afslag Güimar en rij richting gebergte. Of men kan in Candelaria de brug over de autopista oversteken en wat verder de secundaire weg naar Güimar nemen. Eenmaal in het centrum van Gümar volgt men de bewegwijzering naar de 'Piramides de Güimar'. Güimar, naar wie de hele vallei is genoemd, is op zich weinig interessant. Een bezoek aan de 'Piramides de Güimar' is dan wel een bezoek waard.
FASNIA

tot Fasnia 30 min.
tot Granadilla 75 min.
Bij het verlaten van Güimar volgt men eerst de Autopista. Op zeker moment kom men aan een benzinestation waar men links naar de autopista kan en rechts richting gebergte en Fasnia. Kies deze laatste. Dit is de oude weg die toeristen decennia terug moesten afleggen om het zuiden te bereiken.
Is men verzot op deze oude weg naar het zuiden dan kan men deze blijven volgen tot Granadilla om van daaruit naar El Mèdano te rijden. Wie meer van de kust houdt rijdt in Fasnia richting Autopista richting Los Cristianos tot de afslag Poris de Abona.
De weg naar Fasnia klimt, klevend aan het gebergte, naar boven. Aan de Mirador de Don Martin, een verlaten staatshotel, heeft men een zeer mooi uitzicht op de Güimar vallei. De weg slingert zich verder op de bergwand en biedt het ene mooie uitzicht na het andere.
PORIS DE ABONA

45 min.
Rij vanaf de autopista naar zee toe en volgt de weg doorheen het dorpje. Rij door het dorpje richting van de vuurtoren. Eerst komt men aan een strandje waar men eventueel in zee kan gaan baden. Rij het kleine gehucht door richting vuurtoren. Parkeer ergens in de buurt van de vuurtoren. Rij daarna terug via dezelfde weg tot de autopista en neem richting Los Cristianos tot de afslag Abades. Deze route brengt u langs een mooi stukje kust. Over de vuurtoren ligt een ruwe brok natuur. Er grenst een militaire zone aan, dus blijf aan de goede kant van de prikkeldraad. Men moet hier vooral langs de kust wandelen. Lava heeft hier destijds grillige formaties aangenomen. Als de wind juist zit kan het water hier metershoog opspatten. Als u zich afvraagt hoe men het dorp in de militaire zone kan bereiken dan kan ik je meteen zeggen dat het om een spookdorp gaat met als enige doelstelling de militairen te laten oefenen.
ABADES

45 min.
Rij richting zee. Abades is een niet toeristisch dorpje. Het is een van de weinige dorpjes waarvan bijna alle huisjes netjes wit gekalkt zijn. Volgt de hoofdweg tot helemaal aan zee. Daar is parking. (bezoek Abades)
Rij terug tot de brug aan de autopista. Nu kan men ofwel via de autopista richting Los Cristianos tot de afslag El Mèdano ofwel, en dit vind ik veel leuker, voor de brug linksaf gaan via een klein, goed berijdbaar baantje. Dit slingert door de rotsen tussen de autopista en de kust. Er liggen een paar dorpjes op, die men al dan niet eens kan doorrijden om de lokale leefomgeving op te snuiven. Een 10-tal kilometer verder kan men dan de autopista oprijden.
Aan de parking aan zee zijn enkele terrasjes. Ik kies altijd het eethuisje op de hoek (ik geloof Tanjiana). Ze heeft lekkere tapas voor geen geld. Vooral de Pulpo (inktvis) en de ensaladilla zijn er lekker. Ook het ijs mag er zijn. Hier kan men even verpozen en genieten van de rust want veel mensen komen hier niet. Via het strandje kan men een wandeling maken. Naast Abades kan men ook nog een stuk zien van het militair domein en het spookdorp.
EL MEDANO

60 min.

Neem de afslag El Médano / Grandilla en rij naar de kust. Als men deze weg helemaal afrijdt komt men aan het haventje. Parkeer hier ergens. Wandel het dorpje door in zuidwaartse richting tot aan het strandje. Hier zijn enkele terrasjes, eethuisjes en cafeetjes. Van hier kan men op het strand verder wandelen in de richting van de Montaña Roja (je kan deze berg niet mislopen.) Als er wind staat kan men hier veel surfers en kiters aan het werk zien.
LOS ABRIGOS

30 min.

Verlaat El Médano via dezelfde weg. Halverweg het dorp en de autopista kan men links (bij een vissersboot) afslaan naar Los Abrigos. Neem deze weg. In Los Abrigos aangekomen bij de rotonde zoek men een parkeerplaatsje. Los Abrigos is tweemaal niets. Op 100 meter van de rotonde bevindt zich het haventje waar men tientallen visrestaurants kan vinden. Als je er zin in mocht hebben best kiezen voor Restaurant Vista Mar of helemaal op het eind Restaurant Los Abrigos.
EINDE Rij vanaf de rotonde in Los Abrigos richting San Miguel / Autopista. Deze weg loopt vlak onder de landingspiste van de luchthaven. Op het eind kan men ofwel naar Los Cristianos (over de brug) of naar Santa Cruz (voor de brug rechts).